Gastronomi Projesi Tarihi Temellere Dayanıyor

Şanlıurfa’da gastronominin güçlendirilmesi için uygulanacak proje hazırlıklarını sürdüren Vali Şıldak, Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ile Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ünlü Şef Ömür Akkor ile bir araya geldi.

Spor Yayın: 11 Ekim 2024 - Cuma - Güncelleme: 11.10.2024 21:46:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News
Şanlıurfa’da gastronominin güçlendirilmesi amacıyla uygulanacak kapsamlı proje hazırlıklarını sürdüren Vali Hasan Şıldak, Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ile Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ünlü Şef Ömür Akkor ile bir araya geldi. 
 
Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ile Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömür Akkor, Vali Hasan Şıldak’ı ziyaret ettiler. Gastronomi projesinin değerlendirildiği görüşmede Vali Hasan Şıldak, Şanlıurfa değerlerinin tanıtımı ve geleceğe taşınması adına önemli bir çalışma sürdürdüklerini ifade etti.  
Şanlıurfa’da kazı çalışmalarının titizlikle devam ettiğini ve elde edilen bulgular arasında gastronomi alanında da çok önemli gelişmeler yaşandığını belirten Vali Şıldak, “İlimiz, değerli akademisyenimiz Prof. Dr. Necmi Karul ve Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömür Akkor’un büyük katkılarıyla tarihin yanı sıra mutfak kültürü ve gastronomi alanında da önemli gelişmelerle gündeme gelmeye devam ediyor. Bu değerlerimizi en iyi şekilde tanıtmak için Valiliğimizin öncülüğünde yeni bir projeyi ilimize kazandırıyoruz. Tamamen bilimsel verileri dayanak alan projemizin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 
 
“12 Bin Yıl Öncesinden Günümüze Mutfak Kültürünün Nasıl Geliştiğini Araştırıyoruz”
Vali Hasan Şıldak’ın Taş Tepeler Projesi çalışmalarına önem verdiğini ifade eden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ise “Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 faklı kazı bölgesinde süren çalışmalarımızda insanların günlük yaşamlarına ilişkin bulgulara rastlamaya devam ediyoruz. Özellikle Karahantepe’de öğütme taşları ve tahılları işlediklerini gösteren çeşitli araçlar kullandıklarını görüyoruz. Dolayısıyla tüm bunlar Şanlıurfa’nın 12 bin yıl önce çevresinden yararlanan ve bunları mutfak kültürüne taşımış insanların varlığını kanıtlıyor. Bunların analizleri sürüyor ve bu analizler sonucu nasıl bir mutfak kültürü olduğunu hep birlikte görüyoruz. Yine bununla birlikte mutfak kültürünün burada nasıl ortaya çıktığı ve ileriki yıllarda nasıl geliştiğine dair Şanlıurfa Valimiz Hasan Şıldak öncülüğünde başlatılan Gastronomi hareketi bunu daha da anlamlı hale getirecektir” diye konuştu.
 
“Böylesine Derin Bir Tarih İle Gastronominin Bir Arada Bulunması Müthiş Bir Olay”
Projede yer alan Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ömür Akkor ise “Ben yemekle uğraşıyor ve şeflik yapıyorum. Şanlıurfa’da gastronomi geçmişinin de izini takip ediyoruz. Akademisyen hocalarımız ve kazı ekiplerimiz gibi bu anlamda Şanlıurfa Valimiz Hasan Şıldak’ın çok büyük emekleri var. Gastronomi projesi çok önemli gelişmeleri dünyaya duyuracaktır. Çok mutluyuz ve heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.