27 Eylül 2021 - Pazartesi

Sahipsiz Şanlıurfa

Yazar - Kamil Güler
Okuma Süresi: 11 dk.
Kamil Güler

Kamil Güler

kamilguler@gmail.com -
Google News
Sahipsiz Şanlıurfa
Harran Üniversitesinin sahip çıkmadığı Girişimsel Nöroloji doktorlarına Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü sahip çıktı. Şanlıurfa’da tek ve yasal inme merkezi de doktorsuz kaldığınıdan fiili olarak kapanmış oldu.
Beyinde baloncuk (Anavizma) ve Akut inmede (Beyin felci) beyin damarlarını yeniden açma (mekanik trombektomi) ve felce neden olan şah damarındaki darlığa stent ve balon uygulaması yapacak uzman doktor kalmadığından Şanlıurfalı hastalar Gaziantep gitmek zorunda kalacak.
İlk 6 saatte teşhis ile birlikte müdahale edilememesi durumunda ise hastaların ölmesi veya felç veya yatalak kalma durumu var.
Türkiye’de 40-45 arasında “Girişimsel Nöroloji”doktoru bulunuyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye Ek binasında Eylül 2019 tarihinde göreve başlayan girişimsel nöroloji uzmanı Dr. Sedat Yaşin; bu süre zarfında tek başına mesai mefhumu gözetmeden gece gündüz demeden Kanamış Beyin Anavizmasına (Beyindeki Baloncuk) müdahalesi ve Akut inmede (Beyin felci) beyin damarlarını yeniden açma (mekanik trombektomi) ve felce neden olan şah damarındaki darlığa stent ve balon uygulaması yaparak yaklaşık 400 civarındaki insanı yeniden sağlığına kavuşturdu. Tedavi gören hastalar yeniden konuşuyor, yeniden yürüyor, yeniden ellerini kullanıyor. Kısacası hastalar yatağa bağımlı olmaktan kurtuldu. Hayatlarını eskisi gibi sürdürüyorlar.
Bu hastalar sadece Şanlıurfa merkez ve ilçelerden gelmedi. Şırnak, Mardin, Adıyaman ve Kahramanmaraş merkez ve ilçelerinden geldi. Bu hastaların tedavileri sırasında hasta yakınları ve hasta ziyareti için gelenler; Urfa’daki çeşitli otellerde kaldı. Urfa’daki lokantalarda yemek yediler, alış veriş yaptılar. Kısaca sağlık turizminde Şanlıurfa’nın ekonomisine de katkı sağladılar.
Beyin damar tıkanıklıklarında teşhis ile birlikte 6 saat içinde müdahale edilmesi durumunda hastalar felç kalmaktan kurtulabiliyor. Geç müdahale ile ölüm, felç ve yatalak kalma durumu yüksek.
Şanlıurfa’da girişimsel nöroloji doktoru kalmadı.
Harran Üniversitesi tıp Fakültesinde görev yapan bir diğer Girişimsel Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Halil Ay Gaziantep Üniversitesi ile sözleşme imzaladı ve Şanlıurfa’dan ayrıldı. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Nöroloji uzmanı Dr. Sedat Yaşin de Doktor Öğretim Üyesi (Yardımcı doçent) kadrosunda Gaziantep Üniversitesi ile sözleşme imzalayarak Şanlıurfa’dan ayrıldı.
Şanlıurfa il genelinde artık beyin kanaması, beyine pıhtı atması durumunda Gaziantep’e sevk olunacak. Hastaneye yatış, tetkik ve teşhis sonrası sevk ve Gaziantep’e sevk zaman alacak. Bu hastalar Şanlıurfa’da artık risk altında.
Harran Üniversitesi sahip çıkmadığı doktorları Gaziantep Üniversitesi kaptı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişimsel nöroloji uzmanı Dr. Sedat Yaşin ‘e bir çok özel hastaneden ve Üniversitelerden davet geliyordu.
Oğlumun bu hastalığı geçirmesi nedeni ile diğer Urfalı hastaların tedavi için başka illere gitmemesi için Sedat Bey’e Şanlıurfa’da kalması için rica da bulundum.. Siyasiler ve Harran Üniversitesi Rektörüne konuyu iletebileceğimi belirttim. Üniversite de kalması ile 5 yıl Dr. Öğretim görevlisi ile doçentliğe kadar Şanlıurfa’da kalması mümkündü.
2020 yılı Şubat ayında dönemin AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız’ı ziyaret ederek konuyu artardık. İlgilendi. Rektör Sabri Çelik ile görüştü. Daha sonra Dr. Öğretim Üyesi Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve uygulama Hastanesi Başhekimi Sn. Ahmet Güzelçiçek’i ziyaret ederek Üniversite hastanesine alınması için görüştük.Olumlu karşıladı. Daha sonra AK Parti MYK üyesi Vildan Polat’ı ziyaret ettik. Vildan Polat ‘da Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sabri Çelik’i aradı ve bu doktorun urfa’dan gitmemesi için Üniversiteye almasını isitedi. Daha sonra ise Harran Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK’i ziyaret ettik. Konuyu anlattım. Rektör, Üniversitede bu işleri yapan Radyoloji Uzmanı olduğunu Sedat Beyin gelmesi ile sıkıntı olabileceğini. Ayrıca, Girişimsel nöroloji uzmanına ihtiyaçlarının olmadığını belirtti.
Kısa biir süre önce eŞanlıurfa İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm ile de görüştüm. Gülüm Şanlıurfa’da göreve başlamadan Dr.Sedat Yaşin’in müracaat ettiği ve Gaziantep Üniversitesi ile anlaşmaları tamamlanmış ve ayrılış ve başlayışları kalmıştı. Gülüm, Sedat bey kalmak istese cihaz başta olmak üzere her türlü desteği verebileceklerini belirtti.
Üniversitede görev yapan Radyoloji uzmanı Mehmet Kolu tayin isteyerek Diyarbakır iline gitti.
Radyoloji uzmanı Mehmet Kolu tayin sonrası Rektör bey, Dr.Sedat Yaşin’i ile görüşmek istediğini AK Parti MYK üyesi Vildan Polat’a iletmiş. Sedat Yaşin ile Rektör Sabri Çelik’in yaptıkları görüşmede, Rektör ; Harran Üniversitesine evrakları ile müracaat etmesini istemiş. Bunun üzerine doktor müracaat ediyor. Ancak üniversite dekanlığı ilana “girimsel nöroloji” yazmıyor. “Nöroloji “ uzmanı yazıyor. Nöroloji yetkilileri de Siverek ve Şanlıurfa’dan puanları yüksek olanların müracaatlarını yaptırıyor ve “Girimsel Nöroloji” uzmanı Dr.Sedat Yaşin’in gelmesini engelliyor. Müracaatı ileride sıkıntıya girmemek için mi yaptırdılar yoksa Rektöre rağmen Dekanlık mı “nöroloji” olarak ilana çıktı.
Üniversite cihazın kullanılmasına izin vermedi
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye ek binasında ; Beyinde baloncuk (Anavizma) ve kut inmede (Beyin felci) beyin damarlarını yeniden açma (mekanik trombektomi) ve felce neden olan şah damarındaki darlığa stent ve balon uygulaması yapacak cihazın eski olduğundan bazı riskli operasyonların Harran Üniversitesinde bulunan modern cihazdan istifade edilmesi için müracaat ediliyor. Ancak, Harran Üniversitesi Rektörlüğü cihazın kullanılmasına da izin vermiyor.
Şanlıurfa’nın tek ve yasal inme merkezi kapatıldı.
Girişimsel Nöroloji uzmanı Dr. Sedat Yaşin Üniversitede göreve başlamış olsa idi. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki inme merkezini de yürütecekti. Ancak, doktorun gitmesi ile Şanlıurfa’nın yasal ve tek inime merkezi de resmi olmasa da fiili olarak kapanmış oldu.
Doktor Sedat YAŞİN kimdi?
Dr Sedat YAŞİN Urfa tarihinde ilk kez 2020 yılında Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan İNME MERKEZİ nin kurucu ve aynı zamanda sorumlu hekimiydi. Gaziantep’e gitmesiyle Urfa tarihindeki bakanlık onaylı ilk ve tek İNME MERKEZİ’miz de kapanmış oldu. Urfalı hemşerilerimize yeniden Antep yolu göründü.
Yetkililer Şanlıurfa’nın sağlık sorunlarına el atsın
Buradan Şanlıurfa Valisi Sn.Abdullah Erim, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, AK Parti MYK üyesi Vildan Polat, Şanlıurfa Milletvekillerini Şanlıurfa’nın sağlık sorunlarına sahip çıkmalarını bekliyorum. Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca’nın da bilgilendirilerek Şanlıurfa’ya girişimsel nöroloji alanında atama yapılması için girişimlerin yapılmasını bekliyoruz.
Kamu kurumları; Şanlıurfa halkının birinci önceliğini olan konularda Aşiret, Cemaat, Tarikat ,çeşitli vakıflarda kendilerine yakınları değil “liyakatli”, işinde uzman kişilere sahip çıkma görevleri olmalıdır.
Şanlıurfa’da bu böyle mi ?
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları