Uzmanlardan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Uyarı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, keneler yoluyla bulaşan ve ciddi sağlık riskleri taşıyan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hakkında uyarıda bulundu.

SAĞLIK Yayın: 05 Temmuz 2025 - Cumartesi - Güncelleme: 05.07.2025 19:38:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte, doğayla temasın yoğunlaştığı bu dönemde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda uyarı yapıldı. 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, KKKA’nın hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çekerek, vatandaşların gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

KENELERDEN BULAŞIYOR
Doç. Dr. Çakırca, KKKA’nın keneler aracılığıyla bulaşan bir virüs nedeniyle ortaya çıktığını belirtti. Hastalık; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösteriyor. İleri vakalarda ise iç ve dış kanamalara neden olarak ölümle sonuçlanabiliyor.

ŞANLIURFA’DA DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
2002 yılında Türkiye’de ilk kez fark edilen hastalık, başlangıçta İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yaygın olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda endemik olmayan bölgelerde, özellikle de Şanlıurfa gibi şehirlerde de KKKA vakalarının bildirilmesi dikkat çekiyor.

KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN
Doç. Dr. Çakırca, vatandaşların aşağıdaki önlemlere uyması gerektiğini vurguladı:
Açık renkli ve kapalı kıyafetler tercih edin
Pantolon paçalarını çorap içine sokun veya çizme kullanın
Hayvanlara ve kenelere çıplak elle dokunmayın
Eve döndüğünüzde vücut ve kıyafetlerinizi mutlaka kontrol edin
Kene tespit edilirse eldiven, bez veya poşet yardımıyla çıkarın
Herhangi bir belirti varsa derhal sağlık kuruluşuna başvurun. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SEMİNER VERİLDİ
Harran Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan sağlık personeline yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde KKKA hastalığının tanı ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Doç. Dr. Çakırca, erken tanının önemine vurgu yaparak, “Hastalıkla mücadelede en etkili yöntem, korunma tedbirlerine uymak ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaktır” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.