Harran Üniversitesinden Dünya Medeniyetlerine Işık Tutacak Proje

Harran Üniversitesinin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında bir proje daha kabul edildi.

Spor Yayın: 22 Mart 2024 - Cuma - Güncelleme: 22.03.2024 21:54:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yenigün tarafından yürütülecek olan "Harran'ın Hidrolojik Mirası" başlıklı proje ile dünyanın su medeniyetine ışık tutulacak.

Su, insanlık tarihinin başlangıcından beri yaşamın temel kaynağı olmuştur. Proje, Harran bölgesinin eski su kaynaklarını araştırarak kadim Harran medeniyetinin farklı yönlerinin ortaya çıkarılmasına büyük katkılar sağlamayı hedeflemektedir.

Söz konusu perspektiflerden değerlendirildiğinde; eşsiz ve keşfedilmeyi bekleyen zenginliğiyle tarihi Harran bölgesi, su sistemi ve su yapıları bakımından önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bu düşüncelerden hareketle, çevre alt yapıları olarak da bilinen, bölgedeki genel su iletim sisteminin araştırılması çalışmanın ana hedefini oluşturmaktadır.

Su kaynakları, yerleşim yerlerinin belirlenmesinde ve medeniyetlerin oluşumunda önemli bir rol oynamıştır. Ülkemizdeki zengin kültür mirasının önemli bir kısmı su mimarisi alanında bulunmaktadır. Bu nedenle, su yapılarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması büyük bir önem taşımaktadır.

Proje; arkeoloji, çevre, mimarlık ve harita gibi alanlardan uzmanları bir araya getirerek multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Harran bölgesindeki su ayak izinin sürülmesiyle yeni bulguların ortaya çıkarılması ve bölgeye ilgiyi artırarak turizme katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Proje ekibinde Prof. Dr. Mehmet Önal, Arş. Gör. Halil İbrahim Şenol ve Mimar Enes Uçar yer almaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.