Akademisyenlerin Projesi TÜBİTAK'tan Destek Almaya Hak Kazandı

Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Akademisyeni Doç. Dr. Tuba RASTGELDİ DOĞAN'ın İkinci TÜBİTAK 1001 Projesi Destek Almaya Hak Kazandı.

Spor Yayın: 26 Nisan 2024 - Cuma - Güncelleme: 26.04.2024 18:05:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tuba RASTGELDİ DOĞAN’ın yürütücülüğünde, “Tarihin ve Medeniyetlerin Merkezi Şanlıurfa Balıklıgöl Platosunun Hava Kirliliği Açısından İncelenmesi ve Kirletici Kaynakların Belirlenmesi” başlıklı 2. TÜBİTAK 1001 projesi kabul edildi.

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şanlıurfa ili sahip olduğu doğal, kültürel zenginliklerin yanında tarihi zenginlikler bakımından da önemli ve Anadolu’daki en eski yerleşimlerden biridir. Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi ile Şanlıurfa, dünyada tanınan ve bilinen bir il haline gelmiştir. Şanlıurfa kent kimliğinin önemli bir parçasını oluşturan Balıklıgöl (Halil-ur Rahman gölü) Kent Platosu, UNESCO Dünya Mirası geçici listesine dahil edilip, içinde bulunan tarihi mekanlarla birlikte açık hava müzesi gibidir. Bu çalışma kapsamında, Tarihin ve Medeniyetlerin Merkezi Şanlıurfa Balıklıgöl Platosunun Hava Kirliliği Açısından İncelenmesi ve Kirletici Kaynakların Belirlenmesi amaçlanmıştır.

Projeden elde edilen veriler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gibi üniversite ile işbirliği yapan birçok kuruma stratejik veri oluşturmasının yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan  Türkiye Turizm Stratejisi Planına; Şanlıurfa’nın inanç turizm koridorunda yer alması ve önemli bir inanç turizm merkezi yapılması için oluşturulan planların içinde Ar-Ge, hizmet, ulaşım ve altyapının güçlendirilmesi, tanıtım ve pazarlama, kentsel ölçekte markalaşma konularında uzun dönemli stratejilere kaynak sağlanmış olacaktır.

Depremden etkilenen Şanlıurfa ilinde bulunan Harran Üniversitesi ile üç farklı üniversitenin işbirliği ve altyapı olanaklarının paylaşımı ile yapılacak bu proje önemli bir akademik ve ARGE işbirliği ağı oluşturacaktır.

Doç. Dr. Tuba RASTGELDİ DOĞAN’ın yürütücülüğündeki projede, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ülkü ALVER ŞAHİN ve Prof. Dr. Burcu ONAT, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdurrahman BAYRAM ve Doç. Dr. Melik KARA, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma ÖZTÜRK araştırmacı olarak yer almaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.