Milletvekili Ömer Öcalan, Muhtarların Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Muhtarların özlük hakları, sosyal güvenlik ve emeklilik koşullarında yaşadığı sorunları önerge vererek, TBMM'ye taşıdı.

SİYASET Yayın: 04 Mayıs 2026 - Pazartesi - Güncelleme: 04.05.2026 20:50:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın TBMM'ye verdiği önerge şöyle:

Muhtarlar, halkın doğrudan seçtiği en yakın yerel temsilciler olmasına rağmen mevcut mevzuatta muhtarların görevleri çoğunlukla bildirim, belge düzenleme ve idari işlemlerle sınırlı kalmakta; köy ve mahallelerin altyapı, ulaşım, su, kanalizasyon, sosyal yardım, güvenlik, çevre, imar ve kamusal hizmet ihtiyaçlarını tanımlama, ilgili kurumlara bağlayıcı şekilde iletme ve çözüm sürecini takip etme yetkileri açık biçimde düzenlenmemektedir.

Ayriyeten; muhtarlar kamu görevi yürütmelerine rağmen sosyal güvenlik ve özlük hakları bakımından memur statüsünde değil 4/b statüsünde değerlendirilmektedir. Böylelikle muhtarlara aylık ödenek ve sosyal güvenlik çerçevesi tanınmış olsa dahi yıllık izin, mazeret izni, doğum izni, hastalık izni, görev güvencesi, emeklilik hakları ve görev süresince sosyal hakların kapsamı konusunda açık, bütünlüklü ve uygulama birliği içeren bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu bağlamda:

1. Muhtarların kamu görevi yürütmelerine rağmen memur statüsünde değerlendirilmemelerinin gerekçesi nedir? Bu sebeple ortaya çıkan sosyal güvenlik, izin, emeklilik ve görev güvencesi sorunlarının giderilmesine yönelik yürüttüğü güncel bir çalışma bulunmakta mıdır?

2. Muhtarların emeklilik koşullarının iyileştirilmesi, prim gün sayısı ve sigorta statüsünden kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınızın öngördüğü somut bir düzenleme var mıdır?

3. Muhtarların görev süreleri boyunca sosyal güvenlik primlerinin kamu tarafından karşılanması ve görev bitiminde hak kaybı yaşamamaları için Bakanlığınızca bir çalışma başlatılacak mıdır?

4. Muhtarların köy ve mahallelerdeki altyapı, ulaşım, su, kanalizasyon, sosyal yardım, güvenlik, çevre, imar ve kamusal hizmet sorunlarını resmi olarak tespit edip ilgili kurumlara iletebilmesine yönelik açık bir yetki düzenlemesi bulunmamasının gerekçesi nedir? Konuyla ilgili düzenleme yapılmasına dair Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?

5. Muhtarların yetki ve sorumluluklarının artırılmasına yönelik bir yasal düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Bu kapsamda muhtarların yerinden yönetim ilkesi ve halkın karar alma süreçlerini katılımının güçlendirecek şekilden yeniden yapılandırılmasına ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.