Meclis Üyesi Tüysüz, Gündem Maddelerine Muhalefet Şerhi Koydu

Yeniden Refah Partisi, Haliliye Belediyesi Meclis Üyesi Av. Ahmet TÜYSÜZ, 15.04.2024 tarihli Meclis toplantısındaki gündem maddelerine muhalefet şerhi koyduğunu açıkladı.

Siyaset Yayın: 09 Mayıs 2024 - Perşembe - Güncelleme: 09.05.2024 15:04:00
Editör - C.Cahit Coşkun
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News
Yeniden Refah Partisi, Haliliye Belediyesi Meclis Üyesi Av. Ahmet TÜYSÜZ'ün  muhalefet şerhi şöyle:
 
HALİLİYE BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA
KONU :15.04.2024 tarihli toplantı gündem maddelerine dair muhalefet şerhimdir.
Gündemin 10.Maddesi: “Mülkiyeti Haliliye Belediyesine ait Ş.Urfa İli, Haliliye İlçesi, Paşabağı Mahallesi 4098 ada 4 no.lu parselde kayıtlı arsa vasıflı 9.604,05 m2 yüzölçümlü taşınmazın ayni sermaye artırımına esas olmak üzere Göbeklitepe Hizmet San. ve Tic. A.Ş.’ye devredilmesi” hususuna aşağıdaki gerekçe ile çoğunluk oyuna karşı çıkıyorum. 
Anılan parsel ve dönüm miktarına bakılacak olursa kimin tarafından ne zaman hangi kriterlere göre kıymet takdirinin yapıldığı arsanın yeri ve güncel piyasa değerinin ne olduğu neden bu şirkete devredileceği hususunda hiçbir meclis üyesi bilgilendirilmemiştir. Belediyenin neden bu arsanın devrine ihtiyaç duyduğu belediyenin mülkiyetindeki herhangi bir taşınmazın dahi satışına veya devrine prensip olarak şahsen zaten karşıyım ancak daha iyi bir katma değer sağlanacaksa kamu yararına olacaksa karşı değilim fakat kaynakların özellikle yerli yerinde kullanılmaması sonucu özellikle seçim dönemindeki israfın bir sonucu olarak belediye kaynaklarının bu şekilde tüketilmesine hele hele şehrin göbeğindeki 10 dönüme yakın bir arsanın belirsiz bir şekilde şeffaflık hesap verilebilirlik kaynakların yerli yerinde kullanılması ilkelerini yok sayan belediyeyi kazanan partinin dahi meclis üyelerinin bilgilendirilmeden sadece çoğunluğu elde edenlerin oyuyla alınan kararı yanlış buluyorum. Ayni sermaye artırımına gidilecek de olsa neden buna ihtiyaç duyulduğu bu ihtiyaç halini almış dahi olsa arsa satmak yerine diğer yöndeki gereksiz israfın önlenilmesi denk bütçe planlanması belediyenin bunca geliri varken en son devredilecek şeyin taşınmaz olması gerektiği, ille de devredilecekse de açık, şeffaf, gerekli ilan ve duyurular yapılıp gerekli rekabet koşulları sağlanarak ona göre devrinin kamu yararı gereği olacağını düşündüğümden çoğunluk oyuna katılmıyorum.
 
Gündemin 11.Maddesi: “Mülkiyeti Haliliye Belediyemize ait 3 taşınmazın kamu kurum ve kuruluşlarına trampa veya devir yapılması” hususuna aşağıdaki gerekçe ile çoğunluk oyuna karşı çıkıyorum. 
Anılan parsellerin ada parsel numaraları ve bulundukları mevki, bunların dönüm veya metrekareleri, üzerinde herhangi bir yapı var mı yok mu bu parseller yönünden bağımsız tarafsız bir şekilde ne zaman kimin tarafından bir piyasa değeri araştırması yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Hangi kuruma hangi borçtan dolayı bu borcun ne kadar olduğu ne zaman oluştuğu bunun ne kadarının faiz olduğu faiz indirimi için herhangi bir başvurunun olup olmadığı devredilen kamu kurum ve kuruluşları üzerinden kamu yararına aykırı olarak oradan da birilerine rant sağlama amacı güdülerek satış veya uzun vadeli kiralama yapılabileceği endişesi taşıdığımdan yine o kurum ve kuruluşlara olan borcu başka kaynaklardan bir taşınmaz satışı olmadan ödenmesinin mümkün olup olmadığı dahi araştırılmadan, ille de taşınmaz satılacak ise güncel piyasa şartlarında herkese açık aleni şeffaf bir şekilde yeterli ve gerekli duyurular ve ilanlar yapılarak yeterli rekabet koşullarının sağlandığının objektif bir şekilde değerlendirildikten sonra belki de tek bir parselin satışı ile ödenebilecek bir borç iken 3 parselin belirsiz bir şekilde muğlak bir ifade ile açıklık ve şeffaflık ilkeleri gözetilmeden devrinin kamu yararına değil zararına olacağı, yine bilindiği üzere mahalli idarelerden olan Belediye 5018 s. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabidir. Buna göre Belediyelerin “Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren stratejik planını yapıp” buna göre hareket etmesi zorunludur. Aynı şekilde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirliğin ve malî saydamlığın sağlanarak, Belediye malî yönetimi yapısının ve işleyişinin mali disiplin ve hukuk kurallarına uygun olması şarttır. Bu kriterlerden uzak karara bu yönüyle muhalifim ve çoğunluk oyuna katılmıyorum. İş bu muhalefet şerhimin evrak kayıt numarası verilerek anılan karar kartonundaki karara eklenmesini arz ve talep ederim.
            
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.