VII. Makine Halısı Tasarım Yarışması ve Tasarım Günü Etkinlikleri Başladı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halı Tasarımcıları Derneği (HATAD) tarafından düzenlenen VII. Makine Halısı Tasarım Yarışması ve Tasarım Günü etkinlikleri başladı.

Spor Yayın: 25 Eylül 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 25.09.2021 18:49:15
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

25-26 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerin açılış töreninde konuşan Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, kendisinin de çocukluk yıllarında ailesinin halı atölyesinde çalıştığını belirterek, “Halının tozunu yutmuş biri olarak Gaziantep’in bugün halıda geldiği noktadan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi. Milletvekili Kirazoğlu, “Halı denilince 40 yıl kadar geriye gitmek gerek. 40 yıl önce Ünaldı semtinde Gaziantep’in girişimci insanları mekanik makinelerle imalat yapıyordu. Bugün halıda dünya çapında bir sektör haline geldik. Bu başarının arkasında sanayicimiz ve çalışanlarımız var. Halı aynı zamanda geçmişten bugüne insanların, hüzünlerini, sevinçlerini, her türlü duygularını, aşklarını nakşettiği bir eser. Bu nedenle halının ve tasarımların kültürümüzde de büyük önemi var. GAHİB’in, üniversitemizin ve Milli Eğitim’in katkıları ile sektörün geleceğinin daha da iyi olacağına inanıyorum. Tasarım yarışmasına katılan tüm tasarımcılarımızı kutluyorum. Hepsinin de birinci olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

 

 KAPLAN: 50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI SAĞLANIYOR

 

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, açılış konuşmasında, makine halısı üretimi ve ticaretinde dünyanın önemli merkezlerinden biri olduklarını söyledi. Kaplan, “Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğimiz, 2020 yılında kaydedilen 2,6 milyar dolarlık Türkiye halı ihracatının 1,8 milyar dolarını tek başına gerçekleştirmiştir.  Birliğimizin Türkiye geneli halı ihracatındaki payı 70 olurken, halı sektörünün bölgemizden yapılan tüm ihracat içindeki payı ise 20 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında pandeminin de etkisiyle sektörlerde bir düşüş gözlenirken, halı sektörü yılı artışla kapatan 6 sektörden biri olmuştur. Sağladığı 50 bine yakın istihdam ile Gaziantep’in lokomotif sektörü olan Halı, bölgesel kalkınmanın anahtarlarından biri haline gelmiştir. Gaziantep’in ve ülkemizin adını dünyaya duyuran ve ciddi bir marka ürün haline gelen halılarımız 2020 yılında tam 173 ülkeye ihraç edilmiştir” dedi.

 

“SADECE DÜŞÜK FİYATLA REKABET AVANTAJI SAĞLANAMAZ”

 

Katma değerli ürünlere yönelmek gerektiğine dikkat çeken Başkan Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyanın en büyük makine halısı ihracatçısıyız. Ancak biz bir kilogram halıyı yaklaşık 3 Dolardan satarken, Çin 4,5, Belçika ise yaklaşık 6 Dolardan satmaktadır. Bu noktada bizler, mevcut üretimimize bir değer katmak, rekabet ortamında daima öne çıkmak için rekabet gücümüzü artırmak zorundayız.  Rekabet gücü sadece düşük fiyattan kaynaklanmaz, pazara özgün ve katma değerli ürünler sunabilmek de gerekir. Yalnızca ihtiyaç olmaktan çıkan ve tüketicinin zevklerine de hitap etmek durumunda olan halı sektörünün, nitelikli tasarıma ve tasarımcıya olan ihtiyacı, geçmişe kıyasla artık daha fazladır. Halı sektörü, sektöre katılan gençler ve yeni kabiliyetler ile daha güçlü olacaktır. Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz tasarım yarışmamızın finali için genç tasarımcılarımızın heyecanını biz de paylaşıyoruz. Onların sanat alanındaki yeteneklerini ve makine halıcılığı sektöründe moda yaratabilecek özgün tasarımlarını önemsiyoruz.”

 

TASARIMIN HALIDA KATMA DEĞERİ ARTIRACAĞINA İNANIYORUM

 

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt da, açılış töreninde yaptığı konuşmada, halının gerek kültürümüz gerekse de ekonomimiz açısından önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, tasarımın halıda katma değeri artıracak önemli unsurlar arasında yer aldığına vurgu yaparak, etkinliğe ve tasarım yarışmasına katılanlara teşekkür etti.

 

TASARIM GÜNLERİ RENKLİ GEÇİYOR

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde gerçekleştirilen etkinliklerin ilk gününde ayrıca, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, "Yeşil Mutabakat Kapsamında Kullanılan Girdilerin Sürdürülebilirliği ve Üretim Süreçlerinin İyileştirilmesi", İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden DR. Öğr. Üyesi Can Özcan, "Büyüklere Uçan Halı Masalları ve Gerçek Lamba Cinleri", Lenzing Pazarlama Müdürü Bengi Ergon Kaya, "Lenzing ile Ev Tekstilinde Sürdürülebilir Yenilikler", Gaziantep Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Kübra Kaynak, "Teknik Tekstiller: Günümüz ve Geleceğe Bir Bakış" ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevim Arslan ise "Sanat, Zanaat ve Tasarım Bağlamında Makine Halısı Tasarım Yarışmaları" konulu söyleşi yaptı.  Etkinlikler 26 Eylül Pazar günü düzenlenecek olan atölye, söyleşi ve ödül töreni ile sona erecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.